Pastel de nata
Pastel de nata - har man någon gång besökt Portugal, är det omöjligt att inte ha sprungit på dessa bakelser. Pastel de nata eller Pastel de Belém som de heter, är en smördegsbakelse fylld med äggkräm. Är man smart köper man färdig smördeg och gör dessa väldigt smidigt. Är man mindre smart, gör som mig och gör egen. Gott blir det oavsett :) . Ha en fin kväll alla!
Smördeg
3 dl vetemjöl
200 g smör, kall, i kuber
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 äggula
Fyllning
4 dl mjölk
1 dl vatten
3 dl socker
1 kanelstång
citron, skal från ( kan uteslutas)
1 dl mjölk
60 g vetemjöl
7 äggulor
Gör så här:
Smördeg
Blanda vetemjöl, smörkuber och salt tills det lite börja gå ihop. Tillsätt vatten och äggula. Blanda degen så att den precis går ihop, det ska finnas lite smörklumpar kvar.
Plasta degen och låt vila i kyl under plast ca 30 min.
Kavla ut degen och vik 2 treslag. Låt vila i kyl under plast 30 min.
Kavla ut degen igen och vik det sista treslaget, sen låter du sen vila minst 1 timme i kylen eller till nästa dag.
Kavla ut degen tunt, cirka 2-3 mm tjock och rulla ihop till en rulle. Lägg in rullen i kylen 30 minuter.
Smörj en muffinsplåt med smör och sätt ugnen på 220 grader.
Ta ut rullen från kylen och dela i 15 lika stora bitar. Lägg snittytan ner mot bordet, platta till och kavla lite lätt så att den blir platt och rund. Fodra en sån i varje form på plåten och tryck till jämnt ända upp på kanterna.
Fyllning
Koka upp vatten, 4 dl mjölk, strösocker, kanelstång och citronskal. Ta av från värmen och ställ åt sidan 20 minuter.
Blanda sedan 1 dl mjölk med lite i taget av mjölet till en redning. Blanda i redningen i kokningen och värm på mellanvärme tills du får en lätt tjock kräm.
Häll krämen genom en sil ner i en ren bunke, plasta och låt svalna helt innan du blandar i äggulorna med en slickepott.
Fyll tre fjärdedelar av smördegskorgarna med fyllning och grädda mitt i ugnen på 220 grader i cirka 13–16 minuter, smördegen ska ha fått en fin gyllenbrun färg och fyllningen lite bakade fläckar.
Ta ut och låt svalna. Plocka ut ur formen och servera.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden