Pavlova krans

01.01.2019 15:21

När man inte har en egen fungerande dator får man stå i kö länge innan jag får blogga lite :) ... Pavlova tårtan nedan bakade jag till Julaftons firande enligt vår tradition om att alltid försöka även ha en Jultårta på dessertbordet. Det blev väldigt gott med den syrliga smaken av lemoncurd bland alla de söta julgodisarna. Att köpa färska frukter i december kostar dock en smärre förmögenhet, men hela högen var väl värt pengarna. Lite guldigt glitter på toppen av det och tårtan blev en riktig succé. Gott nytt år på er alla! 

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Lemoncurd:
1½ gelatinblad
1½ dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
6 ägg
250 g Smör
frukt och några blad av citronmeliss till garnering
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen. Spritsa marängen till en krans, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret. Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt. Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna. Bred lemoncurd på marängbotten. Toppa med färska frukt och garnera med citronmelissblad och lite glitter (alt. florsocker)

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Lemoncurd:
1½ gelatinblad
1½ dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
6 ägg
250 g Arla® Svenskt Smör
Normalsaltat 82%
250 g Arla Köket Kesella® kvarg hallon
Kesella® kvarg hallon 5%
1 ask färska hallon, ca 125 g
florsocker
½ kruka citronmeliss
Gör så här
Maräng:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen.
Klicka eller spritsa marängen till en botten, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt.
Lemoncurd:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret.
Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt.
Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden