Julgodis 2022
Taggar:
Pepparkakstryffel | bountybollar | Bounty cakepops | julgodis | delicatobollar | kokosbollar
Några bidrag till årets Julgodis har jag i form av Pepparkakstryffel, Bounty cakepops och Delicatobollar. Choklad verkar som vanligt vara ett gemensam faktor hos mig. Ha en Advent alla!
Pepparkakstryffel
150 g pepparkakor100 g philadelphiaost200 g mjölkchoklad – annan choklad går också bra
Gör så här:
Mixa pepparkakorna till fint smul, antingen i en påse med t.ex. en kavel eller i en matberedare.
Blanda smulet med färskosten till en smidig deg.
Rulla degen till bollar och låt frysa i ca. 20 minuter.
Smält chokladen under tiden.
Tag ut bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen. Dekorera eventuellt med pepparkakskross eller överbliven choklad.
Bountybollar/ cakepops
30 gram (ca 2 msk)kokosolja
1 dl kokosgrädde (eller kokosmjölk)
1-2 msk honung
200 g kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
En nypasalt
150 g mörk choklad
Gör så här:
Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokosgrädde, honung, vaniljpulver och en nypa salt. Låt sjuda upp.
Blanda i kokosflingor och ställ sedan i kylen i minst 1 timme. Forma till bollar eller ”bars” och ställ sedan i frysen i minst 30 minuter. Skulle smeten vara för smulig, blanda i lite grädde så är det lätta att forma till önskad form.
Smält chokladen försiktigt i tjockbottnad kastrull eller sautese (alternativt mikro). Låt den svalna något så att ett tjockare lager lättare fastnar på bollarna om den är för varm och lösflytande. Doppa bollarna i chokladen med hjälp av t.ex. en gaffel. Strö över några kokosflingor om du vill. Låt svalna på galler eller ev. bakplåtspapper. Ställ i kylen en stund innan servering.
Delicatobollar
240 gram smör
10 dl havregryn
2 dl socker
1 dl oboy
1 msk kakao
8 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
ca 2 dl kokos som jag färgade lätt med lite grönt pastafärg
Gör så här:
Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Mixa havregrynen i en mixer eller stavmixer till havremjöl ca 20 sekunder. Skär smöret i kuber och vänd ner. Jag tog elvispen och körde i en bunke. Häll i oboy, socker, vaniljsocker, ev kaffe och mjölken. Vispa ett tag så det blir riktigt krämigt!
Ställ in smeten en stund i kylen så det stelnar, då går det lättare att rulla.
Forma till bollar och rulla direkt i kokosflingor.
Tips! Blöt händerna lite lätt när du rullar så fastnar kokosflingorna bättre.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden