Snubblade över ett recept på pestobröd som jag bara var tvungen att testa. Pesto och parmesan...inte alls dumt, och som vanligt godast som nybakad.
Recept kommer från Ida Gran-Jansen, en norsk tjej som driver bloggen cakeplease.no
Recept för 2 bröd
600 gram mjöl
2,5 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten
2 ägg
2 tsk salt
1 dl rapsolja
50 gram socker
pesto
parmesan
Gör så här: Blanda 150 gram av mjölet tillsammans med jästen och vattnet. Täck med plastfolie och låt vila i 45 minuter. Efter det, tillsätt ägg, salt, olja och socker. Blanda väl med hjälp av köksmaskin. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt blanda i ca 10 minuter på låg hastighet. Smörj en bunke med lite olja och lägg över degen i den tills den jäser till dubbel storlek, i ca 1 timme. Häll degen på ett mjölad bord och dela den i två. Kavla ut två rektanglar på ca 25x35 cm. Smörj pesto på ytan och strö över riven parmesan. Rulla varje rektangel till en lång rulle (som en rulltårta), klä den i bakplåtspapper och ställ i frysen för 20 minuter. Detta gör att det kommer att bli lättare att skära de på mitten i nästa steg. Efter tiden i frysen, ta ut rullarna och dela de på mitten på längden. Nu kan du fläta dessa lite lätt. Kom ihåg att ha den delen där du ser alla lager uppåt. Skär bort änderna för en finare finish. Klä två bakformar på 26x12cm med bakplåtspapper och lägg över det flätade brödet. Täck formarna med plastfolie och låt jäsa en sista gång i ca 45 minuter. Pensla med ägg och grädda i ugnen i 25-30 minuter på 190 grader C.