Saffran och apelsin är en fantastiskt mix. Lite kul att göra istället för de mer traditionella lussebullarna. Forma de som du vill och bjud de till Advents fikat.
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
250g kvarg
2pkt saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
17dl mjöl
Fyllning:
75g smör
1/2dl socker
1 apelsin – riven skal
1msk konc apelsinjuice
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på en mjölad bänk. Kavla den till en rektangel ca 40x35 cm. Rör ihop smör, socker, apelsinskal och juice. Bred det över degen. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 30 smala remsor. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Du kan även göra kringlor eller vanliga lussebullar. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler.