Silviakaka med saffran

06.12.2024 23:13

Jul bakelse nummer 11 - Silviakaka med saffran är en nyhet för i år. Receptet nedan är för en rund form på ca 23cm, men jag bakade dubbelsats i långpanna istället, så kom ihåg och dubbla ingredienserna om du skall baka i långpanna.

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl vatten
Glasyr:
100 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5 g saffran (1 påse)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt och vitt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sedan brukar jag sila i det i äggsmeten för att slippa alla former av klumpar. Blir aldrig klumpar så. Rör med slickepott. Häll sist i vattnet och rör runt.
Ha i bakplåtspapper i en springform. Häll i smeten i den och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kolla så den är torr rakt igenom. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt.
Glasyren:
Smält smöret, häll i saffranet och rör om ordentligt. Häll i florsocker och vaniljsocker. Rör runt. Ha i äggulan och rör runt. Bred över glasyren på den av svalnade kakan och toppa med strössel eller kokosflingor.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden