Jul bakelse nummer 11 - Silviakaka med saffran är en nyhet för i år. Receptet nedan är för en rund form på ca 23cm, men jag bakade dubbelsats i långpanna istället, så kom ihåg och dubbla ingredienserna om du skall baka i långpanna.
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl vatten
Glasyr:
100 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5 g saffran (1 påse)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt och vitt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sedan brukar jag sila i det i äggsmeten för att slippa alla former av klumpar. Blir aldrig klumpar så. Rör med slickepott. Häll sist i vattnet och rör runt.
Ha i bakplåtspapper i en springform. Häll i smeten i den och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kolla så den är torr rakt igenom. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt.
Glasyren:
Smält smöret, häll i saffranet och rör om ordentligt. Häll i florsocker och vaniljsocker. Rör runt. Ha i äggulan och rör runt. Bred över glasyren på den av svalnade kakan och toppa med strössel eller kokosflingor.