Skånska pepparkakor, också kallade Frukost/Lunch pepparkakor... är något som kanske lite äldre generation är mer vana vid, men uppskattade av alla. Godast som nygräddade, med lite smör och ost på, kanske lite fikon eller apelsin marmelad också. Det tycker jag i alla fall. En liten mildare smak av pepparkakor, mjukare och matigare. Jag bakade dessa både hemma och på Media Markt i helgen. Testa gärna när du är trött på den vanliga hårda varianten, men ändå vill sprida lite Jul doft i hemmet.
Recept för 30-50st beroende på storleken du väljer.
2 dl ljus sirap
1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
75 gram smör
2 tsk malen kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl special
Gör så här: Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. Tillsätt smöret och låt smälta. Häll det direkt över kryddorna (kanel, nejlika, ingefära) i en skål. Vispa ihop ägg, äggula och grädde. Rör ner det i skålen med kryddblandningen. Låt stå tills det har kallnat, men rör i lite då och då. I en annan skål, blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller för hand. Låt degen vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie. Dagen dessa skall gräddas: forma degen till små bollar, lägg de lite glest på bakplåtspapper, platta till de med handen och grädda i ca 10 minuter på 190 grader C. Tänk på att tiden i ugnen varierar beroende på hur stora hur väljer att göra dessa.