Vet inte riktigt vem som uppfann denna recept, men tittar man nätet, är det ganska många bagare där ute som gjort det före mig. Kombinationen mördeg, kola och choklad är oslagbart, och jag kan varmt rekommendera det. Trevlig helg alla!
Mördegskaka:
120 g rums tempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Toppning:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska bli genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.