Tyska kringlor

15.03.2015 17:36

I många länder har kringlan blivit symbolen för ett bageri. Enligt wikipedia ska en klassisk kringla föreställer korslagda armar. Det var vanligt att man bad på det viset under medeltiden. Det berättas om att det var en italiensk munk som skapade bakverket på 600-talet, att kringlorna symboliserade hans elever under bönestunden och att eleverna fick kringlorna som belöning. Tyskland är en av länderna som har en lång tradition av dessa bakverk som ofta serveras som snacks till ett glas öl. Mina barn älskade de, även om de fick ett glas mjölk till istället....Ha det gott alla!

Recept för 16st kringlor

25 gram jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk farin socker
1 msk smällt margarin
1 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
Till kokning:
2 1/2 liter vatten
4 msk bikarbonat
2 msk salt
Till pensling:
3 msk smällt smör
2 msk flingsalt
vallmofrön

Gör så här: Smula jästen i en bunke och lös det i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker, smällt margarin, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen väl tills den nät och jämt släpper bunkes kanter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen på mjölad bord och dela i 16 lika stora bitar. Rulla till smala längder på 30-40 cm. Snurra längderna några varv och fest ihop till kringlor. Koka upp vatten, bikarbonat och salt i en kastrull under omrörning. Lägg i två kringlor i taget och låt koka i ca 15-20 sekunder ( de ska flyta upp). Ta upp med hålslev och låt rinna av väl på en kökshandduk. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter till. Pensla kringlorna med det smälta smöret, strö över flingsalt eller frön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader C.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden