50 års fest - mingelmat

27.06.2022 11:08

Min stora dag närmade sig med större steg än väntad och ju närmare den kom, dessto mer undrade jag vad jag skulle kunna bjuda mina gäster på. Jag visste att de skulle vara många och att jag inte hade lust att stå så mycket i köket just den dagen. Då föll valet på en kall buffé där det mesta gick att förbereda i förväg. Mycket uppskattad! Här kommer lite inspo till det. 

Bresaolarullader

80 g bresaola eller annan lufttorkad skinka, 12 skivor
½ dl färskt ost
skal av 1/2 citroner
2 nävar rucola
Lägg ut bresaola, eller annan lufttorkad skinka, omlott på en bit plastfolie. Bre på crème fraiche, riv över citronskal och strö över rucola. Rulla ihop bresaolan med hjälp av plastfolien. Ta bort plastfolien och dela rullen i 2—3 cm tjocka skivor vid servering. Går utmärkt att förbereda dagen före servering.

-----------------------------------

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

--------------------------------

Balsamicomarinerad fläskfilé

1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 dl strimlade färska basilikablad

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 min, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra strimlad basilika

------------------------------------

Marinerad kycklingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

----------------------------------

Räkcheesecake på kavringsbotten

Laxspett i shotsglas

600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)/ eller räkor
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.

Fyllda småbröd från frysen

Baka små kuvertbröd som du fyller med härligt krämig fyllning. Frys in dem direkt och ta fram till buffé eller bjudning. Små fina tilltugg som tinar på 1 timme i rumstemperatur. Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.

Potatissallad med feta och oliver (4-6 port)

ca 1 kg färskpotatis/delikatesspotatis
250 g småtomater/ gärna blandade färger
290 g kärnfria svarta oliver (liten plåtburk) 
100-150 g feta
4 salladslök (använd hela)

bladpersilja

Ev. pressad vitlök.

Vinägrett:
3 msk rapsolja
3 tsk rödvinsvinäger
salt
peppar

Beredning:
Skrubba potatisen ren. Salta vattnet ordentligt och koka potatisen mjuk, men se till att inte koka den för länge. Häll av vattnet och låt svalna. Dela sedan i halvor.
Dela tomaterna och hacka oliverna.
Skiva salladslöken, hackad bladpersilja, pressad vitlök och smula fetaosten.
Blanda till vinägretten. Blanda försiktigt potatisen med vinägretten.
Lägg sedan upp genom att varva potatis, tomater, smulad feta, salladslök och oliver. Häll över resten av vinägretten.
Dra några extra varv med pepparkvarnen

Salamipasta med fetaost kräm (4-6 port)

300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker

Festfin potatissallad med örter (46 port)

1 1/2 kg färskpotatisar
1/2 knippe rädisor
4 strimlade salladslökar
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 dl hackad persilja
Dressing:
1/2 dl olivolja
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
2 krm grovkornig svartpeppar och flingsalt
Gör så här: Skrubba skalet och koka potatisen knappt mjuk. Skär potatisen i bitar eller skivor. Dela rädisorna. Blanda dressingen. Blanda alla ingredienserna till potatissalladen och häll dressingen över.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden