Svärmor har en hel del skatter gömda i sina skåp. Sist vi var och hälsade på, kom vi att prata om bröd och fick bläddra i en gammal norskt kokbok för lite inspiration. Där fick jag se ett helt runt, avlångt bröd som såg ut som en salami, med spiral mönster på. Då berättade hon att det finns speciella former som man kan grädda dessa i för att få till de så perfekta.....och att hon dessutom hade en sån hemma, helt ny, oanvänd. Den bad jag såklart att få låna och kunde knappt vänta med att testa. Det är två avlånga former som man fyller med bröddeg, sätter ihop, tillsluter och gräddar i en halv timme. När man öppnar efteråt, har man denna underbara bröd med en knapprig skorpa och mjuk inuti. Jag bakade också en 5-flätad bröd av samma sats. Lite konstigt hur det är ibland: har inga problem med att fläta bröd, men mitt dotters hår går inte lika bra.
50 gram margarin
7 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
17 dl mjöl (ca 1 kg)
Gör så här: Värm margarin och mjölk till fingervarmt. Smula och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt socker, salt och mestadelen av all mjöl. Knåda ihop till en smidig deg. Du vet när du har i tillräkligt med mjöl när degen börjar släppa ifrån kanterna på bunken lite. Täck över degen med en bakduk och låt det vila till dubbel storlek. Lägg degen på mjölad bord och forma enligt önskemål. Degen är beräknad på 3 former á 1,5 liter. Jag gjorde en spiral bröd på 1,5 liter och resten gick till den 5-flätade sorten. Gräddas i nedre delen av ugnen på 225 grader C, i ca 30 minuter.