Vitchokladmousse tårta med mirror glaze
En ny kombination av olika tårtor jag bakat tidigare. Har velat testa det länge, men sparat idén till något speciellt tillfälle. Igår fick vi vänner på besök från The Country Down Under, Australien...och tyckte var ett bra tillfälle att bjuda på denna tårta. En chokladbotten, fylld med vitchokladmousse och toppad med mirror glaze i ombré nyanser av röd till lila. Valde att göra den i en brödform med lite vågigt botten, vilken gav en ganska fin effekt på tårtan när man vände den upp och ner. Receptet räcker till 2 tårtor.
Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.
Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader. Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden. Häll den vita chokladmoussen i en brödform. Fyll inte i formen ända upp till kanterna, utan spara ca 0,5cm för att få plats med chokladbottnen också. Tryck ner bottnen ovanpå moussen och det gör inget om moussen pyser lite över på kanterna. Torka överflödig mousse och ställ formen i frysen i minst 4 timmar. När du tar ut den sen, kommer du att vända på formen så bottnen hamnar ner och moussen upp.
Glaze:
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glykos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Röd/Rosa färg, lila färg och några droppar med metallic rosa färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader. Lägg allt utom färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i ett fint nät sil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Dela smeten i 2 behållare. Färga den ena röd/rosa och den andra lila. Jag hade några droppar med metallic rosa i den lila smeten. Blanda INTE, utan häll bara över den ena smeten över den andra och sen över den frysta tårtan.
Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.
Christina Vognild, Kumla, Sweden