Vi har blivit helt beroende av detta vitlöks "bröd" här hemma. Jag har gjort det flera helger på rad nu och de försvinner direkt från plåten. Enkla att göra, få ingredienser och doften av de väcker även de mest trötta tonåringar ur sängen kan jag säga .... Receptet nedan är för ca 30st.
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
9–10 dl vetemjöl
Garnering:
0,5 dl smält smör
4 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i någon minut. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Dela degen i ca 30 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet