Vitlöksbröd med durumvete

27.11.2022 07:10

Jag säger ofta att jag har favoriter i mina recept, och det är för att jag verkligen älskar mat, men för denna vitlöksbröd, skulle jag lätt kunna sätta 2 x favorit stämpel på. En liten mellanting på bröd och pizza, som älskas av både stora och små. 

10 st vitlöksbröd
Degen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete (ger en fin frasig konsistens på degen)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Vitlökssmör:
100 g smör
3 st vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk persilja
1 dl riven parmesan
Topping:
100 g riven ost
Förslag på mer topping (mixa och välj fritt efter smak):
Cocktailtomater, chili, mozzarella

Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i 10 minuter. Låt degen vila i 10 min. Dela sedan degen i 10 bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en bricka, täck med plast och lät jäsa i rumstemperatur i 60 min eller i kylen över natten. Förbered vitlökssmöret. Blanda rumstempererad smör med pressade vitlöksklyftor, oregano, persilja och riven parmesanost. Förbered sedan toppingen som du har valt. Hacka cocktailtomaterna och chili i skivor. Värm ugnen till 225°. Tryck ut en degboll med fingrarna till en rund liten pizza. Bred vitlökssmör på pizzan. Toppa med riven ost och topping, som tex tomat, chili, mozzarella och tomat osv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka sedan mitt i ugnen i 10 min, tills pizzorna blir gyllene. Servera gärna nybakade och varma.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden