Whiskey tiramisu med vitchoklad och jordgubbar

09.11.2020 08:52

Till min älskade pappa på sin 79 års dag. Han älskar ju whiskey..... så valet var ganska enkelt denna gång. Vanlig Tiramisu lagar man oftast med Amaretto, vilket jag inte riktigt gillar, därför har jag testat både rom och whiskey istället, vilket passar mig mycket bättre. Till just denna Tiramisu, tog jag även vitchoklad i marcarpone krämen, för att få lite mer stadga i krämen. Supergod!

1,5 pkt Savoiardikex
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whiskey
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Under tiden kan du vispa ihop mascarponen och florsockret i en skål. Tillsätt äggulor och när chokladen smält häller du ner den i skålen också och blandar noga. Vispa grädden i separat skål och blanda sen med mascarpone krämen. Vispa inte, utan blanda väl med en slickepott. Doppa kexen (en och en) lite snabbt i kaffe/whiskey vätskan (låt de absolut inte ligga i vätskan, utan bara snabbt dopp). Varva 2 lager med kex och 2 med kräm (börja med kex i botten och avsluta med krämen). Jag hackade även lite jordgubbar och stödde de på efter första lagret med kräm. Låt stå kallt i några timmar innan servering. Sikta över kakao över kakan innan servering och garnera med jordgubbar.

1,5 pkt Savoiardikex 
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whisky
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: 1,5 pkt Savoiardikex 
2 koppar kall brygd kaffe
1 dl whisky
250 gram mascarpone
1dl florsocker
4 äggulor
100 gram vit choklad
3 dl vispad grädde
jordgubbar
kakao som skall siktas över kakan på slutet
Gör så här: 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden